Partnerskapshistoria: Barnmedicinens dag x THL

Barnmedicinens dag x THL

Finlands institut för hälsa och välfärd (THL) var Heurekas partner våren 2023 under Barnmedicinens dag, som besöktes av inte mindre än 3107 aktiva besökare. Temat för vår evenemangsavdelning var barnvaccinationer och de sjukdomar de förebygger. Dess innehåll planerades och implementerades i samarbete med Metropolia University of Applied Sciences och författarna till Barnvaccinationsboken .

I Heureka kunde barnfamiljer bekanta sig med den nya upplagan av Barnvaccinationsboken gjord av Anne Nikula och Meri Kankaanranta . Illustrationerna och innehållet i informationsboken riktad till barn, familjer och småbarnsfostran och sångerna med vaccinationstema som gjordes för den användes i de actionpunkter och musikaktiviteter som skapades i vår evenemangsavdelning.

Ett stort antal barnfamiljer besökte nalleklinikens barnkammare, vaccinations- och eftervårdscentraler. Under dagen gavs mer än 550 vaccinationer till mjuka leksaker. Vi fick bra feedback om att det hela var väl genomfört och att små barn togs väl i beaktande. Vi fick också beröm för att det, trots det stora antalet människor, inte var någon kö.

Med hjälp av lek, musik och olika färg- och pysseluppgifter fick barnfamiljer lära känna baciller och fick information om vacciner och vaccinationsprogrammet. I Låtande äventyret utvecklades ett fantasifullt vaccin under sång och lek. I minikonserten på Nalle Puh-vaccinationsdagen som involverar publiken kan du också lära dig nya låtar med vaccinationstema

Med noggrant och multiprofessionellt genomtänkta och strukturerade programpunkter tog vi fram hur spänningen och rädslan som eventuellt är kopplad till vaccinationsbesöket kan skingras med till exempel lek och sång.

De glada och lättlärda sångerna från barnvaccinationsboken är fritt tillgängliga för alla. Sångerna finns på yrkeshögskolan Metropolias webbplats: metropolia.fi/lasten-rokotuskirja-musiikki .

"Det var trevligt och tillfredsställande att för första gången vara med och organisera ett sådant evenemang om vaccination i samarbete med Metropolias studenter och lärare, författare och Heureka. Jag upplever att vi lyckats skapa upplevelser för barnen och att vi genom samverkansarbete kunde få fram precis den typ av evenemangsdel och atmosfär som vi ville ha, säger överläkare Ulpu Elonsalo från THL.

"Heurekas professionalism i att organisera evenemanget var förstklassig. Alla arrangemang fungerar utmärkt. Upplevelsen var inspirerande, så vi funderar på att producera liknande eventinnehåll även i framtiden, fortsätter Ulpu.