Vad bör du tänka på under ditt besök till Heureka?

Läs mer om läromedel som stödjer Heurekas innehåll, lärarens roll under besöket, mat och förvaring av varor samt biljettförsäljning.

Utbildningsmaterial relaterat till utställningar

Vi erbjuder läromedel relaterade till utställningarnas teman, som strukturerar utställningsbesöket och utökar utställningarnas teman. I läromedlet ingår uppgifter, som är lämpliga att genomföra antingen under Heureka-besöket eller i förväg
samt i efterhand i skolan. En del av materialet är lämpligt att implementera helt utan besök på Heureka.

Läs mer om studiematerialet

Lärarens roll

Stöd gärna dina elevers besök till Heureka och var tillgänglig för dem även på utställningsområdet.

Lärarna är alltid primärt ansvariga för sina elever eller barn under besöket. Därtill hjälper Heurekas inspiratörer och kundtjänst till.

Observera att det finns utställningar på Heureka som har restriktioner för deras användning, såsom en höjdgräns, och vars säker användning kräver noggrann läsning av instruktionerna. Vi rekommenderar att dessa utforskas tillsammans med en vuxen.

Guidade program och planetariefilmer

Skolans program

Programmen kan bokas som en del av besöket den fram till den 30.4. Under besöken i maj kan guidade aktivitetspunkter utforskas non-stop utan reservation för din egen grupp. Utställningsbiljetter och platser för planetariefilmer bokas normalt i förväg året runt.

Skolprogram omfattar alla program som leds av Heurekas inspiratör i ett laboratorium, verkstad, utställningsområde, vetenskapsteater eller planetarium. Vi anordnar inga guidade utställningsvisningar för skol- eller förskolegrupper, men vi rekommenderar att ni bekantar er med Heurekas interaktiva utställningar på egen hand. I samband med skolbesöket kan ni boka ett program som passar åldersgruppen.

Programmet bokas senast en vecka innan besöket. Läraren har alltid handledningsansvar för sin grupp, även under programmen. Om gruppen är liten kan gruppen bokas in i samma program med en annan grupp i samma åldersnivå. Läraren ser till att gruppen är där ca 5 minuter innan programstart. Observera detta särskilt när ett program har reserverats för gruppen redan i början av besöket.

Lär känna skolprogrammen

Planetariefilmer

Skola och förskolebesök
du kan boka biljetter till planetariefilmen i förväg. Observera i samband med småbarnspedagogikgruppernas besök att åldersgränsen för planetariefilmerna är 5 år.

Kolla in planetarium-filmerna

Instruktioner för ett lyckat utställningsbesök

Reservera minst två timmar för att utforska Heurekas utställningar. Om du förutom utställningsbiljetter har bokat ett skolprogram eller planetariumfilm för gruppen bör du reservera totalt 3-5 timmar för besöket.

På Heurekas utställningar finns inspiratörer som hjälper till med användningen av utställningssatjerna och stödjer ett lyckat besök. Inspiratörer känner du igen via deras vita arbetsjackor.

Vi rekommenderar att yngre studenter och småbarn rör sig i utställningarna antingen tillsammans med en vuxen i små grupper, eller utforskar sajterna på egen hand i ett utställningsområde i taget. På så sätt kan den vuxne stödja användningen av sajterna och är tillgänglig för barnen.

Äldre elever kan utforska utställningarna på egen hand. Även då ska de vuxna som följer med gruppen vara tillgängliga för eleverna på utställningsområdet.

Enligt forskning innefattar ett besök på en utställning som stödjer lärande att man i förväg bekantar sig med temat för utställningen och att man återkommer till ämnet efter besöket. Att bekanta sig med utställningen i förväg är särskilt viktigt för barn och unga som inte är vana vid att besöka museer och vetenskapscentra.

Instruktioner för ett lyckat skolprogrambesök

Med elever och småbarnsbarn är det viktigt att i förväg veta vilket ämnesområde som kommer att tas upp i det reserverade skolprogrammet och vilken typ av program det handlar om. Att besöka ett skolprogram som stöder lärande inkluderar att göra förhands- och efterhandsuppgifter i skolan. Vuxna får som huvudregel ta bilder i våra program, så att vi tillsammans kan gå tillbaka till innehållet i programmet efteråt eller visa bilderna för barnens familjer. Du hittar beskrivningar av skolprogram här och studiematerial här.

Våra program syftar till att skapa ett mentalt och fysiskt tryggt utrymme för barn och unga, vilket är en förutsättning för lärande och entusiasm.
Vi strävar efter att bilda ett säkert utrymme genom att använda principerna för ett säkrare utrymme . Följande regler påverkar det fysiskt säkra utrymmet. På våra skolprogram ska eleverna behålla skorna på och i våra laboratorieprogram bär eleverna vita labbrockar. Det är förbjudet att äta och dricka i laboratoriet.

 • Kläd- och ryggsäcksförvaring

  Ytterkläder och ryggsäckar kan antingen lämnas i hallens klädhängare eller skåp. Skor måste bäras i skolprogram och vissa utställningsplatser.

  Heureka ansvarar inte för egendom som lämnas i skåp. Var särskilt uppmärksam i vilken ordning skåpen fylls på under vårens klassresor.

 • Mat och måltider

  Måltider för besök av en skola eller förskolegrupp kan bokas i förväg i samband med utställningsbiljetter och eventuella program, eller direkt från Vetenskapsrestaurangen: ravintola@heureka.fi eller på telefon 09 857 9399.

  Du kan också förbeställa Take Away Science Snack-påsar från restaurangen.


  Skolgrupper kan äta sina egna mellanmål på mellanmålsställen. Snackbarerna finns i lobbyn och på andra våningen där det även finns vattenpunkt, kylskåp och toaletter. Observera att mellanmål kan vara smörgåsar, semlor etc, men inte varm mat. Det är inte tillåtet att äta egna snacks på utställningsområdet.

 • Hur man agerar vid biljettkassan

  Lärare
  betalar hela gruppens besök på en gång och delar ut entréklistermärken till eleverna.
  Om eleverna betalar för sina biljetter separat debiteras det normala priset för ett barns biljett istället för skolpriset. Besöket kan betalas kontant, med bank- eller kreditkort eller med faktura som skickas efter besöket. Faktureringstillägg är 8 euro.

  Fakturering sker alltid efter verkligt antal besökare, exklusive specialpaket som kan förbokas

Heureka Shop

Under Heureka-besöket kan elever också besöka Heureka Shop. I Heureka Shops utbud finns bland annat olika pusselspel, produkter med rymdtema och presentartiklar. Vi rekommenderar att du i förväg kommer överens med eleverna när de kan handla i butiken och var de köpta varorna kommer att förvaras under besöket. Detta stöder elevernas koncentration under utställningarna och skolprogrammen.

Se Heureka Shops utbud