Huom. Koripallonäytökset ovat toistaiseksi tauolla

Rotat esiintyvät yleisölle näytöksissä, joissa joko havainnollistetaan eläinten kouluttamista (rottakoripallonäytökset) tai kerrotaan rotista eläiminä ja niiden käyttäytymisestä (ruokintanäytökset). Kummankin esityksen taustalla on tieteellinen tieto, joka pohjautuu eläinten tutkimukseen tai eläinten kouluttamiseen liittyviin tutkimuksiin.

Rottien hoito

Heurekassa on noin 10 rottaa. Kaikki rotat ovat kesyrottanaaraita ja ne elävät yhdessä laumassa, johon kuuluu eri-ikäisiä eläimiä. Uusia rotanpoikasia tulee Heurekaan muutaman kerran vuodessa. Heurekassa ei ole rottien kasvatustoimintaa vaan kesyrotanpoikaset hankitaan yksityisiltä kesyrottakasvattajilta.

Rottien koti

Rotat asuvat niitä varten suunnitellussa ikkunallisessa huoneessa. Yleisöesitysten katsomo on lasin takana huoneen ulkopuolella, eikä yleisöllä ole pääsyä rottalaan. Huone on rottien koti ja siksi se halutaan pitää rauhallisena. Päivisin rotat saavat liikkua vapaasti koko huoneessa ja yöt ne viettävät isossa yöpymishäkissä. Rottien ruokinnasta, häkkien puhtaanapidosta ja muusta hoidosta huolehtii päivittäin tehtävään koulutettu innoittaja.

Rottien koulutus

Koripallorotat koulutetaan Heurekassa ja koulutuksesta vastaavat erityisesti tehtävään perehtyneet innoittajat. Kouluttamisessa ei käytetä pakkoa eikä rangaistuksia, vaan vahvistetaan toivottua käytöstä ruokapalkintojen ja äänimerkkien avulla. Rottien esityksen taustalla on tieteellinen tieto, joka pohjautuu eläinten tutkimukseen tai eläinten kouluttamiseen liittyviin tutkimuksiin

Heurekan rottakoripallotoiminta alkoi loppuvuodesta 1995. Esimerkkinämme toimii COSI:n tiedekeskus Yhdysvalloissa. Lukuisat rottasukupolvet ovat näyttäneet taitojaan ainutlaatuisella rottakoripallostadionilla.

Rottien koripallonäytökset

Huom. Koripallonäytökset ovat toistaiseksi tauolla.

Rottakoripallonäytöksissä innoittaja kertoo eläinten koulutuksesta sekä rottien biologiasta. Pyrkimyksenä on myös lisätä tietoa rottien oikeasta hoidosta ja käsittelystä.

Rottien koripallopelit perustuvat aina rottien vapaaehtoiseen toimintaan. Rottia ei pakoteta pelaamaan, vaan ne voivat aina halutessaan poistua pelikentältä esityksen aikana. Yhdessä pelissä on yleensä n. 2–4 rottaa. Näytöksessä rotat noutavat pallon kentältä, kuljettavat sen suussaan pelikentän päätyyn ja lopuksi pudottavat pallon korirenkaan läpi takajaloillaan seisten. Kaikki nämä liikkeet ovat rotille luontaisia. Jokaisesta tehdystä korituksesta rotalle annetaan pieni ruokapalkkio (esim. keitetty riisinjyvä).

Oppimateriaalit

Heurekan rottakoripalloon liittyy ennakko- ja jälkitehtäviä 1.–6.-luokkalaisille. Tehtävät tukevat erityisesti äidinkielen ja ympäristöopin oppiaineita.

Rottakoripallo-oppimateriaalit on toteutettu Tieteen tiedotus ry:n tukemana ja yhteistyössä evoluutiobiologi Helena Telkänrannan ja kuvittaja Maija Karalan kanssa.

Oppimateriaalit

Rottakoripalloblogi

Heurekan kouluttajien kirjoittamaa Rottakoripalloblogia ei valitettavasti päivitetä enää, mutta voit käydä lukemassa tarkemmin mm. Rottalan arjesta, rottien koulutuksesta ja eläinten hyvinvoinnista.

Miten rotan saa tekemään korin? Ketkä ovat Heurekan kirkkaimmat koripallotähdet? Mitä Rottalassa tapahtuu koripallo-ottelun jälkeen?

Rottakoripalloblogi