Tervetuloa avaruusmatkalle

Heurekan Avaruusviikko 12.–16.2.2024

Tervetuloa tutkimaan tähtiä ja oppimaan avaruudesta! Heurekan perinteinen helmikuun Avaruusviikko varhaiskasvatuksen ja koulujen ryhmille tarjoaa monipuolista tietoa avaruuden ilmiöistä, satelliiteista, planeetoista, kuista ja avaruusmatkailusta. Lisäksi Helsingin Konservatorion lapsi- ja nuorisokuoro Kaisa Nuoliojan johdolla tarjoilee avaruusteemaista jammailua tiistaina 13.2. sekä keskiviikkona 14.2.

Varaa vierailu ryhmällesi

Kaisa Nuolioja X Helsingin Konservatorio X avaruus

Helsingin Konservatorion Tähtisumu-kuoro, ryhmät Galaxi ja Ryhmä X, sekä Vesalan kuoro Vesalan peruskoulusta johdattavat avaruudellisiin tunnelmiin musiikin kautta! Kaisa Nuoliojan säveltämien ja sanoittamien kappaleiden avulla pohditaan mm. galaksien määrää ja etäisyyttä, avaruusromun vaarallisuutta, kansainvälisen avaruusaseman toimintaa sekä sitä, kuinka yli tuhannen valovuoden päässä olevan Hevosenpääsumun voi tavoittaa keppihevosella.

Lauluesitykset Tapahtumatorilla tiistaina 13.2. ja keskiviikkona 14.2. klo 10.15–10.40 ja klo 11.45–12.10.
Esityksiin on vapaa pääsy näyttelylipulla ja niiden  kesto noin 20 minuuttia.

Ennakkovarattavat ohjelmat ja elokuvat

Varaa paikkasi alla esiteltyihin ohjelmiin sekä planetaarioelokuviin ennakkoon vierailuvarauksen yhteydessä. Ohjelmien ja elokuvien hinta on 1,50 € / oppilas / tuote, + näyttelylippu 7,50 €.

Varaa vierailu ryhmällesi

Avaruuden ikkunat

Avaruuden ikkunat -ohjelma Heurekassa.

Vuorovaikutteinen Avaruuden ikkunat -planetaarioesitys vie katsojat huikealle avaruusmatkalle. Esityksessä havainnollistetaan innoittajan opastamana tähtitieteen peruskäsitteitä ja katsojilla on mahdollisuus tutustua mm. illan tähtitaivaaseen ja tähtikuvioihin, Marsiin tai vaikkapa kotigalaksiimme Linnunrataan!

Kenelle: luokat 1–6, 7–9 ja lukio sekä muu toinen aste
Kesto: 40 min
Ryhmäkoko: max 15–60 oppilasta
Kieli: suomi, ruotsi

Intergalaktinen tutkimusmatka

Askartelua avaruustyöpajassa.

Luovuutta, yhteistyö- ja kädentaitoja kehittävässä työpajassa oppilaat jaetaan retkikuntiin, joiden tehtäväksi annetaan uuden aurinkokunnan asuttaminen. Pelin muotoon rakennetussa työpajassa jokaiselle retkikunnalle on uudessa aurinkokunnassa oma planeetta, ja sinne suunnitellaan ja valmistetaan intergalaktisen elämän kannalta tärkeitä rakenteita.

Kenelle: viskarit, esiopetus, luokat 1–2
Kesto: 45 min.
Ryhmäkoko: max 24 oppilasta
Kieli: suomi

Aurinkokunta

Tiedettä pallolla -kohteen opastetussa esityksessä lähdetään innoittajan johdolla tutkimusmatkalle aurinkokuntaan ja tutustutaan sen planeettoihin.
Kenelle: esikoulu, luokat 1–9
Kesto: 30 min.
Ryhmäkoko: max 30 oppilasta
Kieli: suomi, ruotsi, englanti

Kuukierros

Kuukierroksella tutustutaan Maan omaan Kuuhun, millainen se on ja miten se on syntynyt. Oman Kuumme lisäksi lähdetään tutustumaan muihin aurinkokuntamme kuihin. Odotettavissa on tulivuoria, jäätä, meriä, valtavia törmäyksiä, äärimmäisiä lämpötiloja – ja jopa elämää?
Kenelle: luokat 3–9, lukio ja muu toinen aste
Kesto: 30 min.
Ryhmäkoko: max 30 oppilasta
Kieli: suomi

Elävät maailmat (27 min)

Maapallon elämän merkit kuten metsät ja tuulet voi nähdä jopa valovuosien päästä. Elokuvassa kuulet, miten elämä ja Maa ovat kehittyneet yhdessä, ja kuinka elämä on muovannut Maan pintaa ja ilmastoa miljardien vuosien aikana. Miten oman planeettamme syvällisempi ymmärtäminen voi auttaa meitä etsimään elämää avaruuden muista kolkista ja varmistaa selviytymisemme maapallolla myös tulevaisuudessa?

Tutustu Elävät maailmat -elokuvaan

Satelix (26 min)

Elokuva kertoo havainnollisesti satelliiteista, niiden historiasta sekä siitä tiedosta, jota ne tuottavat jokapäiväisen elämämme sujumiseksi. Kansainvälisen yhteistyön tuloksena Maata kiertää runsaasti erityyppisiä satelliitteja, jotka mahdollistavat esimerkiksi matkapuhelinten ja navigaattoreiden toiminnan sekä tuottavat tietoa maapallon ilmasto- ja sääolosuhteista. Selviäisitkö arjestasi ilman niitä?

Tutustu Satelix-elokuvaan

3-2-1 Matkaan!

3, 2, 1 Matkaan -elokuvan juliste

Iiro-hamsterin puutarhaan tömähtää eräänä päivänä robotti, joka on pudonnut Marsiin aikovasta aluksesta. Onnistuuko Iiro korjaamaan rikkoutuneen robotin sekä rakentamaan avaruusmatkakelpoisen aluksen, jonka avulla robotti saadaan takaisin omaan alukseensa ennen kun se suuntaa kohti Marsia? 3-2-1 Matkaan! on seikkailuntäyteinen animaatioelokuva rohkeudesta, älystä ja ystävyydestä. 

Tutustu 3-2-1 Matkaan! -elokuvaan

Nonstop-ohjelmat Ideaverstaalla ja aulassa

Ideaverstaalla ja aulassa järjestetään näyttelylipun hintaan kuuluvia avaruusteemaisia lyhyitä työpajoja ja kokeiluja nonstop-periaatteella. Avoinna maanantaina ja perjantaina klo 10.00–15.00 sekä tiistaista torstaihin klo 9.00–15.00.
Ei ennakkoilmoittautumista, varaa ryhmällesi vain näyttelyliput ennakkoon.

Mönkijällä Marsiin

Tutustutaan Mars-mönkijöiden rakenteisiin ja kootaan 3D-tulostetuista pienoismalliosista oma mönkijä, joka lopuksi kuvataan Marsin pinnalla.

Kitsat

Kitsat perustuu yleisesti käytössä olevaan Cubesat-satelliittimalliin ja se sisältää samoja osia kuin oikea satelliitti. Työpajassa pääset purkamaan ja näkemään, mitä oikea satelliitti pitää sisällään.

Rakenna paperiraketti

Pääseekö paperiraketilla Kuuhun? Työpajassa rakennetaan virtaviivaisia kiitäjiä ja testataan niiden lento-ominaisuuksia. Raketit lähetetään matkaan tiedepuisto Galileista.