Näyttely esillä 4.2.2023 - 12.1.2025

Leikki on tutkimisen korkein muoto

Eläköön leikkimielisyys ja uteliaisuus!

Leikin voima -näyttely kannustaa niin pieniä kuin suuria heittäytymään leikin maailmaan.

Näyttelyn pääsanoma on leikin ja leikkisyyden tärkeydessä meille kaikille iästä riippumatta: leikki on onnellisen elämän perusta.

Leikin voima -näyttelyn tavoitteena on lisätä ymmärrystä leikin merkityksestä ja kannustaa niin pieniä kuin suuria heittäytymään leikin maailmaan.

Näyttely myös puolustaa lasten oikeutta olla lapsia ja muistuttaa aikuisia sisäisestä lapsestaan.

Leikkitieteellinen puutarha

Leikin voima -näyttely on rakennettu leikkitieteellisen puutarhan muotoon.

Puutarhan viisi saareketta edustavat erilaisia leikkitieteellisiä luontotyyppejä: hassuttelua, luovuutta, seikkailua ja tutkimista, uskallusta sekä välittämistä.

Näyttelyssä on yli 20 erilaista leikkiä.

Kumppanuustarina: Heureka x Tikkurila PPG

”Heurekaa ja PPG Tikkurilaa yhdistää moni asia, mikä tekee Heurekasta meille luontevan yhteistyökumppanin. Haluamme olla vahvasti mukana tukemassa tiedeaineiden koulutusta ja ylläpitämässä kiinnostusta tieteeseen, ja Heureka tarjoaakin innostavan tavan oppia tieteestä käytännönläheisessä ja vuorovaikutteisessa ympäristössä. Olemme tehneet monenlaista yhteistyötä aina vuodesta 1989, kun Heureka perustettiin naapuriimme Vantaan Tikkurilaan”, sanoo PPG Tikkurilan toimitusjohtaja Meri Vainikka.

Tutustu kumppanuustarinaan
 • Hassuttelu

  Hassuttelun ja leikillisyyden alueella saat heittäytyä leikkiin ja hassutella sydämesi pohjasta.

  Hassutteluun kannustavissa leikeissä lennätetään lehmää, yritetään sovittautua seinässä oleviin reikiin, pompitaan penkeillä, poimitaan omenia ja yritetään selvitä kuularadasta.

 • Luovuus

  Luovuuden ja itseilmaisun
  alueella pääset itse luomaan uutta, kuvittelemaan mitä mieleen juolahtaa sekä jättämään jälkesi näyttelyyn.

  Luovuuteen kannustavissa leikeissä hypitään soivilla kivillä, kerrotaan tarinoita, piirretään yhteiseen taideteokseen, rakennetaan palikoilla ja tanssitetaan värillisiä varjoja.

 • Seikkailu ja tutkiminen

  Leikki on lapsen tapa tutustua maailmaan, tutkia ja hahmottaa sitä. Me leikimme löytääksemme jotain, mistä emme vielä tiedä.

  Tämän alueen leikeissä seikkaillaan sokkelossa, hämmästellään muuttuneita mittasuhteita, rakennetaan sateenkaarisiltaa unelmille ja tutkitaan erilaisia eläinhahmoja.

 • Välittäminen

  Tärkeä osa leikkiä on empatia eli kyky ymmärtää toisen ihmisen kokemuksia. Empatiataito kehittyy mielikuvituksen avulla, samoin kyky luottaa muihin.

  Välittämisen alueella pääset mukaan leikkeihin, joissa ohjataan yhdessä
  kuumailmapalloa, rakennetaan mökki, pukeudutaan rooliasuihin ja jaetaan muille omat suosikkileikit. Minkälaisia välittämiseen ja yhteenkuuluvuuteen liittyviä ajatuksia ne herättävät sinussa?

 • Uskallus ja omien rajojen kokeilu

  Uskallus on tärkeää, koska omiin kykyihin luottamiseen ja toimijuuteen tarvitaan rohkeutta osallistua, kokeilla ja epäonnistua.

  Leikkiin heittäytyminen voi vaatia rohkeutta erityisesti aikuisilta. Uskalluksen ja omien rajojen alueella pääset testaamaan itseäsi erilaisissa tilanteissa. Uskallatko pistää näppisi peliin, heittäytyä häntähyppelyyn, leikkiä Maahan ei saa koskea -leikkiä tai ylittää möröt nuoralla kävellen? Tai uskallatko ryhmäpaineesta huolimatta tehdä, mikä itsestäsi tuntuu hyvältä?

 • Kesän tiedeleirit 2024

  Kesän tiedeleirit 2024

  Kesän tiedeleirit tulevat myyntiin maanantaina 25.3.2024 klo 10. Oston yhteydessä on täytettävä leiriläisen tai leiriläisten tiedot lomakkeisiin ennen maksua.

 • Äitienpäivän lounas Heurekassa 12.5.

  Äitienpäivän lounas Heurekassa 12.5.

  Tiederavintolan äitienpäivälounaan varanneelle perheelle tarjotaan Heureka-liput puoleen hintaan. Alennuksen saa Heurekan lipunmyynnistä äitienpäivälounaan kuittia vastaan äitienpäivänä.

 • Jokiniemen arkeologiset kaivaukset

  Jokiniemen arkeologiset kaivaukset

  Ilmoittaudu mukaan ja tule oppimaan arkeologisen kaivauksen kaivaustekniikka käytännössä! Kaivaukset toteutetaan 24.–28.6.2024 sekä 1.–5.7.2024.

 • Torstain iltalippu kympillä

  Torstain iltalippu kympillä

  Tarjous

  Heurekassa tarjotaan torstaisin klo 15–20 pääsyliput 10 euron hintaan niin aikuisille kuin 5–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Alle 5-vuotiaat pääsevät Heurekaan maksutta huoltajan mukana.

 • Lahjalippu Heurekaan

  Lahjalippu Heurekaan

  Voimassa 12kk ostopäivästä

  Lahjaksi yhteistä aikaa tiede-elämysten parissa! Lahjalipulla pääsee kokemaan huimat 7 vuorovaikutteista näyttelyä ja planetaarion mukaansatempaavat elokuvat.

 • Heurekassa toteutetuista ympäristöteoista esimerkkinä ovat vuonna 2023 katolle asennetut aurinkopaneelit.

  Vastuullisuus Heurekassa

  Heurekalle Ekokompassi-ympäristösertifikaatti ja Sustainable Travel Finland -merkki

 • Heurekassa kaikkien aikojen 5. vilkkain vuosi

  Heurekassa kaikkien aikojen 5. vilkkain vuosi

  Vuosi 2023 oli Heurekassa kaikkien aikojen viidenneksi vilkkain tiedekeskuksen 34-vuotisessa historiassa. Kävijöitä oli viime vuonna lähes 348 000