Eläinten Body Worlds

Maailman kuuluisin anatominen safari!

Tammikuussa tiedekeskus Heurekassa avautui eläinten anatomiaa esittelevä Body Worlds – Animal Inside Out -näyttely. Se on jatkoa vuonna 2013 suursuosion saavuttaneelle ihmisten anatomiaa esitelleelle Body Worlds -näyttelylle.

Eläinten Body Worlds on matka eläinten elämän eri kerroksiin. Näyttelyssä kävijät pääsevät näkemään nahan, turkin ja untuvan alle. Plastinointitekniikka mahdollistaa aitojen eläinten luurangon, lihasten, hermojen ja elinten näyttämisen yksityiskohtia myöten.

Eläinten Body Worlds koostuu yli sadasta aidosta plastinoidusta eläimestä ja eläinten osista. Näyttely antaa kävijän tutustua lähietäisyydeltä kymmenien eläinlajien anatomiaan pienimmästä sammakosta aina 5,1 metriä korkeaan kirahviin ja täysikokoiseen norsuun.

Mukana näyttelyssä on eksoottisten eläinten lisäksi tutumpia kotieläimiä, kuten hevosia, kanoja ja vuohia. Mukana on myös suomalaisesta luonnosta tuttuja eläimiä, kuten poroja ja karhu. Noin 1 000 neliömetrin laajuinen näyttely täyttää tiedekeskuksessa kaksi näyttelyhallia, Kaarihallin ja laajennuksen myötä valmistuneen uuden Kuutiohallin.

Yhtään eläintä ei ole tapettu näyttelyä varten

Näyttelykohteet antavat kävijöille mahdollisuuden vertailla ihmisen ja eläinten anatomiaa ja hahmottaa
 eläinlajien ruumiinrakennetta ainutlaatuisella tavalla. Näyttely vastaa moniin mielenkiintoisiin kysymyksiin: Montako lihasta on norsun kärsässä? Miksi strutsi ei voi lentää? Paljonko painaa sonnin sydän?

Näyttely on toteutettu lääketieteen tohtori Gunther von Hagensin kehittelemällä plastinointitekniikalla. Plastinoinnissa ruumiin nesteet ja rasvat korvataan nestemäisillä muoveilla, mikä pysäyttää ruumiin hajoamisen. Plastinoinnin avulla saadaan kiinteitä, kestäviä ja hajuttomia anatomisia näytteitä tieteellisiin koulutustarkoituksiin.

Kävijäkyselyjen ja kävijöiden kommenttien mukaan näyttelyn näkeminen kasvattaa uhanalaisten eläinten arvostusta ja auttaa ymmärtämään eläinsuojelun tärkeyttä. Von Hagensin mukaan ihmisen ei voida olettaa kohtelevan muita olentoja kunnioittavasti ja huolehtivan niistä, jos hän ei ymmärrä niiden luonteen ihmeellisyyttä ja erityispiirteitä.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä useiden yliopistojen, eläintarhojen ja asiantuntijaryhmien kanssa. Eläimet on saatu näyttelyyn lahjoituksina eri yliopistojen eläinlääketieteellisten ohjelmien kautta sekä eläintarhoilta ja eläinjärjestöiltä. Yhtään eläintä ole vahingoitettu tai tapettu näyttelyä varten.

Osta lippuja


Tiesitkö, että…

• Norsun kärsä on monikäyttöinen työkalu, jossa on peräti 40 000 toisiinsa kiertynyttä lihassyykimppua.
Jo yksin kirahvin sydän painaa 10 kilogrammaa – 30-kertaisesti ihmisen sydämen verran.
Strutsi on maailman suurin lintu, mutta 160 kilogramman elopainonsa vuoksi se ei pysty lentämään.
Lihaksikkaalla, 200 kilogrammaa painavalla gorillalla on valtavan pitkä ruoansulatuskanava, ja gorillan onkin syötävä päivittäin lähes 30 kilogrammaa kasviksia.
Vaikka kirahvin kaula on pitkä, sillä on kuitenkin vain seitsemän kaulanikamaa aivan kuten ihmiselläkin. Kirahvin sininen kieli on 50 senttimetriä pitkä.
Vuohet ovat ketteriä kiipeilijöitä, koska niillä on leveät sorkat ja koska niillä ei ole niveliä liittämässä hoikkia etujalkoja rintaan.

 

 

 

 

 

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on näyttelyn tarkoitus?

Eläinten Body Worlds -näyttelyn tarkoituksena on tarjota ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua eläinten anatomiaan lähietäisyydeltä ja syventää kunnioitusta eläimiä kohtaan.

Voivatko lapset tulla näyttelyyn?

Kyllä, näyttelyyn ei ole ikärajaa. Se on suunniteltu antamaan tietoa kaikenikäisille kävijöille. Näyttely rikastuttaa ihmisten kokemusmaailmaa ja lisää ymmärrystä, olivatpa kävijät sitten lapsia tai aikuisia tai vaikkapa anatomian tutkijoita.

Onko näyttelyssä myös plastinoituja ihmisiä?

Mukana on yksi plastinoitu ihminen. Kun esillä on sekä ihmisen että eläinten anatomiaa, näyttelyssä on mahdollista vertailla eläinten ja ihmisen luurankoja, lihaksistoja, hermostoa ja verisuonistoa.

Mistä näyttelyn eläimet ovat peräisin?

Näyttely on toteutettu yhteistyössä useiden yliopistojen, eläintarhojen ja asiantuntijaryhmien kanssa. Eläimet on saatu näyttelyyn lahjoituksina eri yliopistojen eläinlääketieteellisten ohjelmien kautta sekä eläintarhoilta ja eläinjärjestöiltä. Yhtään eläintä ole vahingoitettu tai tapettu näyttelyä varten.

Saako näyttelyssä kuvata?

Eläinten Body Worldsissa saa kuvata eläimiä, mutta näyttelyyn kuuluvaa ihmistä ei saa kuvata. Ammattikaluston käyttäminen, videokuvaus ja kuvaaminen markkinointitarkoituksiin on kiellettyä.

Kauanko näyttelyn kiertäminen kestää?


Näyttelyn kiertämiseen kannattaa varata aikaa noin tunti. Näyttelyssä ei ole aikarajaa, vaan siellä saa viipyä niin pitkään kuin haluaa. Näyttelyyn mahtuu kerrallaan 350 ihmistä. Ruuhkaisimpina päivinä kannattaa varautua jonoihin.

Näyttelyt