Leikin voima

Eläköön leikkimielisyys ja uteliaisuus!

Näyttely on avoinna 12.1.2025 asti

Leikin voima – Eläköön leikkimielisyys ja uteliaisuus!

Leikin voima -näyttelyn pääsanoma on leikin ja leikkisyyden tärkeydessä meille kaikille iästä riippumatta: leikki on onnellisen elämän perusta.

Leikin voima -näyttelyn tavoitteena on lisätä ymmärrystä leikin merkityksestä ja kannustaa niin pieniä kuin suuria heittäytymään leikin maailmaan. Näyttely myös puolustaa lasten oikeutta olla lapsia ja muistuttaa aikuisia sisäisestä lapsestaan.

Leikki on ilmiönä moninainen, eikä sille ole yksiselitteistä määrittelyä. Leikin määritelmissä nousee yleensä esiin seuraavanlaisia asioita: leikki on vapaaehtoista, sitä ajaa sisäinen motivaatio ja se tuottaa mielihyvää ja iloa. Leikillä ei ole erillistä päämäärää, vaan sitä tehdään sen itsensä takia.

Leikkitieteellinen puutarha

Leikin voima -näyttely on rakennettu leikkitieteellisen puutarhan muotoon.

Puutarhan viisi saareketta edustavat erilaisia leikkitieteellisiä luontotyyppejä: hassuttelua, luovuutta, seikkailua ja tutkimista, uskallusta sekä välittämistä.

Näyttelyssä on yli 20 erilaista leikkiä.

Leikkitieteellisen puutarhan viisi saareketta

Hassuttelu

Hassuttelun ja leikillisyyden alueella saat heittäytyä leikkiin ja hassutella sydämesi pohjasta.

Hassutteluun kannustavissa leikeissä lennätetään lehmää, yritetään sovittautua seinässä oleviin reikiin, pompitaan penkeillä, poimitaan omenia ja yritetään selvitä kuularadasta.

Luovuus  

Luovuuden ja itseilmaisun alueella pääset itse luomaan uutta, kuvittelemaan mitä mieleen juolahtaa sekä jättämään jälkesi näyttelyyn.

Luovuuteen kannustavissa leikeissä hypitään soivilla kivillä, kerrotaan tarinoita, piirretään yhteiseen taideteokseen, rakennetaan palikoilla ja tanssitetaan värillisiä varjoja. 

Seikkailu ja tutkiminen

Leikki on lapsen tapa tutustua maailmaan, tutkia ja hahmottaa sitä. Me leikimme löytääksemme jotain, mistä emme vielä tiedä. 

Tämän alueen leikeissä seikkaillaan sokkelossa, hämmästellään muuttuneita mittasuhteita, rakennetaan sateenkaarisiltaa unelmille ja tutkitaan erilaisia eläinhahmoja.  

Uskallus ja omien rajojen kokeilu

Uskallus on tärkeää, koska omiin kykyihin luottamiseen ja toimijuuteen tarvitaan rohkeutta osallistua, kokeilla ja epäonnistua. Leikkiin heittäytyminen voi vaatia rohkeutta erityisesti aikuisilta.  

Uskalluksen ja omien rajojen alueella pääset testaamaan itseäsi erilaisissa tilanteissa. Uskallatko pistää näppisi peliin, heittäytyä häntähyppelyyn, leikkiä Maahan ei saa koskea -leikkiä tai ylittää möröt nuoralla kävellen? Tai uskallatko ryhmäpaineesta huolimatta tehdä, mikä itsestäsi tuntuu hyvältä? 

Välittäminen 

Tärkeä osa leikkiä on empatia eli kyky ymmärtää toisen ihmisen kokemusta. Empatiataito kehittyy mielikuvituksen avulla, samoin kuin kyky luottaa muihin.   

Välittämisen alueella pääset mukaan leikkeihin, joissa ohjataan yhdessä kuumailmapalloa, rakennetaan mökki, pukeudutaan rooliasuihin ja jaetaan muille omat suosikkileikit. Minkälaisia välittämiseen ja yhteenkuuluvuuteen liittyviä ajatuksia ne herättävät sinussa? 

Yhteistyössä

Tikkurilan logo

 

 

 

 

 

Tikkurila

Kumppanuustarina

Heurekaa ja PPG Tikkurilaa yhdistää moni asia, mikä tekee Heurekasta meille luontevan yhteistyökumppanin. Haluamme olla vahvasti mukana tukemassa tiedeaineiden koulutusta ja ylläpitämässä kiinnostusta tieteeseen, ja Heureka tarjoaakin innostavan tavan oppia tieteestä käytännönläheisessä ja vuorovaikutteisessa ympäristössä. Olemme tehneet monenlaista yhteistyötä aina vuodesta 1989, kun Heureka perustettiin naapuriimme Vantaan Tikkurilaan”, sanoo PPG Tikkurilan toimitusjohtaja Meri Vainikka.