Suoliston salaisuus

Suoliston salaisuus -näyttelyssä on mahdollisuus päästä tutustumaan tähän meitä jokaista niin lähellä, mutta silti tavoittamattomissa olevaan maailmaamme. Astu siis rohkeasti näyttelyyn: suusta sisään ja peräaukosta ulos! Ja siinä välissä voi perehtyä tarkemmin ruuansulatukseen, suolistomikrobeihin sekä suoliston hyvinvointiin.

Suolistolla on ehkä pahanhajuinen maine, mutta sen todellinen merkitys on alkanut hahmottua vasta viime vuosina. Nimittäin lähemmin tarkasteltuna suoliston toimintaa voidaan pitää peräti älykkäänä. Lisäksi suolisto on taajaan asuttu. Suolistossamme elää tiedostamattamme miljardeja bakteereita: tämä mikrobisto vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme – ei pelkästään fyysiseen, vaan myös psyykkiseen hyvinvointiimme. Yhteiselo mikrobiemme kanssa on niin tiivistä, että oikeastaan voimme puhua “meistä” eikä “minusta”. ja ilman näitä mikrobejamme emme pärjäisi.

Suolisto-näyttely perustuu Giulia Endersin kirjoittamaan ja Jill Endersin kuvittamaan kirjaan Suoliston salaisuus – kaikki kehomme keskeisestä elimestä, joka tunnetaan kansainvälisenä bestsellerinä.

Näyttelyn on tuottanut Pariisin Cité des sciences (Universcience-tiedekeskuksesta) yhteistyössä Heurekan ja Lissabonin Pavilhão do Conhecimenton kanssa.

Suoliston salaisuus -näyttelyn kumppanina toimii lääkeyritys Biocodex, joka suoliston ja vatsan hyvinvoinnin asiantuntijana luottaa viimeisimpään tutkimustietoon suolistomikrobiston yhteydestä ihmisen terveyteen.

Osta lippuja


Yhteistyössä

  • Biocodex
  • Cité des sciences

Tutustu tarkemmin Suoliston salaisuus -näyttelyyn

Suoliston salaisuus -näyttelyssä on kolme osaa

  1. Kierros ruoansulatuksen saloihin. Mitä ruoansulatuselimistömme oikein tekee koko päivän? Se muuttaa monenlaisia ruoka- aineita, kuten omenan, leipää tai kananmunan elämisen kannalta välttämättömäksi energiaksi. Minkälaisia menetelmiä se käyttää? Missä nämä ruoansulatuselimet tarkalleen sijaitsevat, ja voimmeko jotenkin vaikuttaa siihen, että ne tekevät työnsä hyvin? Maha on hämmästyttävän monirakenteinen ja älykäs elin. Ja hyvin kaunis, kuten huomaamme, kun tutustumme siihen vähän paremmin. Röyhtäily tai piereskely ei ole kovin hienostunutta, mutta liikkeet, joilla elimistömme ne tuottaa, ovat tyylikkäitä kuin balettitanssijan! Pääset tutustumaan kaikkiin näihin ruoansulatuksen kiehtoviin puoliin näyttelyn ensimmäisessä osassa. Tutustu ensin ruoansulatuselimistöön kuvien avulla ja perehdy sitten yksitellen kunkin elimen salaisuuksiin.
  2. Suolisto ja sen mikrofloora esittäytyy.Kuvittele, että olisit suoliston pikkuruisen nukkalisäkkeen eli villuksen kokoinen. Suolisto näyttäisi silmissäsi metsältä, jossa elää miljardeja eksoottisia eliöitä: bakteereja, hiivoja, arkeoneja ja viruksia. Missään muualla kehossamme ei esiinny näin montaa eri lajia ja sukua. Kutsumme tätä kokonaisuutta suoliston mikroflooraksi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että bakteerit voivat vaikuttaa painoomme, allergioihimme, immuunijärjestelmäämme ja jopa käyttäytymiseemme. Ja meillä kullakin on omanlaisemme mikrofloora. Tervetuloa suolistomikrobien maailmaan!
  3. Suolisto ja sen hyvinvointi.Suolistossamme oleva pieni maailma vaikuttaa meihin ympärillämme olevan suuren maailman tavoin. Tämän mikroflooran katsotaan olevan tasapainossa, kun se koostuu suuresta määrästä erilaisia mikrobeja. Jo varhaisesta lapsuudesta lähtien vatsassamme asuu pieni joukko, joka kehittyy meidän kanssamme. Mikrobioottinen kohtalomme muotoutuu sen mukaan mitä syömme, mitä laitamme suuhumme, missä asumme ja ketä suutelemme. Jokaisen ihmisen mikrofloora on hieman erilainen. Tässä näyttelyn viimeisessä osassa annamme tieteellisiin tutkimuksiin perustuvia käytännön neuvoja.

Suoliston salaisuus -näyttelyssä voi

  • Katsoa peilistä suolen sijaintia
  • Testata, istutko hyvin wc-pöntöllä
  • Havainnoida kakkapökäleiden koostumusta
  • Oppia kakan lyhyen oppimäärän
  • Tutustua “täysin puhtaaseen” hiireen

 

Tehtäviä

Laajenna näyttelyvierailua monipuolisten oppimateriaalien avulla. Tehtävät soveltuvat parhaiten yläkoulun ja toisen asteen biologian, terveystiedon, kemian ja psykologian opetuksen tueksi.

Muita näyttelyitämme