Heurekas älskade råttor

Heurekas råttor är bland vetenskapsrestauranges populäraste mål!

Råttor uppträder för publiken i shower som berättar om råttors beteende och illustrerar träning av djur. Föreställningarna grundar sig på vetenskaplig information baserad på djurforskning eller studier relaterade till djurträning. Råttorna bestämmer alltid själv om de vill delta i föreställningarna.

Det finns cirka 10 råttor i Heureka. Alla råttor är tamråttor och de lever tillsammans i en flock som omfattar djur i olika åldrar. Nya råttungar kommer till Heureka några gånger om året. Det finns ingen råttuppfödningsverksamhet i Heureka, utan råttungarna hämtas från privata tamråttuppfödare.

Vi matar råttorna!

Tiderna för uppträdandena finns på informationsskärmarna i Heureka på besöksdagen. Matningen av råttorna tar cirka 10 minuter.

Varför gömmer en råtta sin mat? Visste du att Heurekas råttor får färsk restaurangmat varje dag?

I råttmatningsshowen serverar inspiratören råttorna färska delikatesser som sallad, gurka, morot och spannmål. Medan råttorna mumsar på grönsaker berättar inspiratören om råttornas beteende, matning och vardag på Heurekas Rottala. De modigaste råttorna kan även fånga riskorn från botten av poolen! Efter föreställningen har publiken möjlighet att prata med råttföraren och ställa frågor om råttorna.

Korgsbollsråttorna

Uppmärksamhet! Råttbasketshower har uppehåll för närvarande.

I råttbasketshowerna berättar inspiratören om träning av djur och råttornas biologi. Insatsen är också att öka informationen om rätt skötsel och hantering av råttor.

Råttornas basketspel och basketinlärning bygger alltid på råttornas fria vilja. Råttor tvingas inte spela, men kan alltid lämna spelplanen under föreställningen. Det brukar vara ca 2–4 ​​råttor i ett spel. I föreställningen plockar råttorna upp bollen från planen, bär den i munnen till slutet av spelplanen och tappar slutligen bollen genom bågen medan de står på bakbenen. Alla dessa rörelser är naturliga för råttor. För varje tillverkad korg får råttan en liten matbelöning (t.ex. kokt riskorn).

  • Råttornas träning

    Basketråttorna tränas i Heureka och träningen genomförs av inspiratörer som är särskilt insatta i uppgiften. Träning använder inte tvång eller bestraffningar utan förstärker det önskade beteendet med matbelöningar och ljudsignaler. Presentationen av råttorna baseras på vetenskaplig information baserad på djurforskning eller studier relaterade till djurträning.

    Heurekas korgbollsråttornas verksamhet började i slutet av 1995. Vårt exempel är COSI science center i USA . Flera generationer av råttor har visat sina färdigheter på vårt korgbollsstadion.

  • Råttornas hem

    Råttorna bor i ett rum som är designat för dem. Allmänheten har inte tillgång till råtthuset, utan föreställningarna hålls bakom glas. Rummet är råttornas hem och därför vill man hålla det tyst. På dagen får råttorna röra sig fritt i hela rummet och på natten övernattar de i en stor sovbur. Matning av råttorna, städning av burar och annan skötsel sköts dagligen av en inspiratör som är utbildad för uppgiften.

Blogg

Tyvärr uppdateras råttbasketbloggen, som skrevs av inspiratörerna, inte längre. Men du är välkommen att läsa de gamla inläggen! På bloggen kan du läsa t.ex. om råttornas vardag, råtträning och djurskydd.

Hur får man en råtta att göra en korg? Vilka är Heurekas lysaste basketstjärnor? Vad händer i Rottala efter basketmatchen?

Heurekas basketråttorblogg