Partnerskapshistoria: Rymden x UPM Plywood

UPM plywood

UPM Plywood utvecklar och tillverkar WISA®-plywood- och fanerprodukter för konstruktion och olika industriella applikationer.

"Samarbetet med Heureka ger oss en bra möjlighet att dela vetenskapsbaserad information om trä som en förnybar naturresurs och dess ansvarsfulla användning som material i framtida innovativa tillämpningar. Olika typer av träprodukter kan användas för att ersätta flera icke-förnybara material som för närvarande används. Heureka är en naturlig partner för oss, med vilken vi kan främja naturvetenskaplig utbildning för barn och unga, och även inspirera dem att arbeta i den moderna träindustrin. Vårt samarbete började med effektivitetsprogrammet SuperPUU, och längs vägen har det gemensamma arbetet utökats till ett överraskande tema - rymd och satelliter."

"Stratosfärflygningen av världens första träsatellit, prototypen WISA Woodsat , organiserades i juni 2021 framför Heureka. Heurekas publik fick se en lyckad testflygning och samtidigt bekanta sig med Heurekas utställningar. Träsatellitens stratosfäriska flygning testade satellitens mätsystem och kamerautrustning. Själva satelliten är kopplad till ett större forskningsprojekt som studerar plywoods beteende i rymdförhållanden, säger Ari Voutilainen, chef för UPM Plywoods intressentrelationer.

SuperPUU-utställningen var en del av Heurekas effektivitetsprogram. SuperPUU-utställningen berättar om träets olika egenskaper och de mångsidiga användningsmöjligheterna. Utställningen lyfter också fram skogarnas och långlivade träprodukters betydelse för att mildra klimatförändringarna