Heurekan rakastetut kesyrotat

Heurekan rotat kuuluvat tiedekeskuksen suosituimpien kohteiden joukkoon!

Rotat esiintyvät yleisölle näytöksissä, joissa kerrotaan muun muassa rottien käyttäytymisestä sekä havainnollistetaan eläinten kouluttamista. Kummankin esityksen taustalla on tieteellinen tieto, joka pohjautuu eläinten tutkimukseen tai eläinten kouluttamiseen liittyviin tutkimuksiin.

Heurekassa on noin 10 rottaa. Kaikki rotat ovat kesyrottanaaraita ja ne elävät yhdessä laumassa, johon kuuluu eri-ikäisiä eläimiä. Uusia rotanpoikasia tulee Heurekaan muutaman kerran vuodessa. Heurekassa ei ole rottien kasvatustoimintaa, vaan kesyrotanpoikaset hankitaan yksityisiltä kesyrottakasvattajilta.

Treatment of rats

There are about 10 rats in Heureka. All rats are domestic rats and they live together in a herd, which includes animals of different ages. New rat pups come to Heureka a few times a year. Heureka does not breed rats, instead domestic rat pups are obtained from private domestic rat breeders.

Note The basketball shows are on hiatus for the time being

Rats appear to the public in shows that either illustrate the training of animals (rat basketball shows) or tell about rats as animals and their behavior ( feeding shows ). The background of both presentations is scientific information based on animal research or studies related to animal training.

  • Rottien koulutus

    Koripallorotat koulutetaan Heurekassa ja koulutuksesta vastaavat erityisesti tehtävään perehtyneet innoittajat. Kouluttamisessa ei käytetä pakkoa eikä rangaistuksia, vaan vahvistetaan toivottua käytöstä ruokapalkintojen ja äänimerkkien avulla. Rottien esityksen taustalla on tieteellinen tieto, joka pohjautuu eläinten tutkimukseen tai eläinten kouluttamiseen liittyviin tutkimuksiin

    Heurekan rottakoripallotoiminta alkoi loppuvuodesta 1995. Esimerkkinämme toimii COSI:n tiedekeskus Yhdysvalloissa. Lukuisat rottasukupolvet ovat näyttäneet taitojaan ainutlaatuisella rottakoripallostadionilla.

  • Rottien koti

    Rotat asuvat niitä varten suunnitellussa ikkunallisessa huoneessa. Yleisöesitysten katsomo on lasin takana huoneen ulkopuolella, eikä yleisöllä ole pääsyä rottalaan. Huone on rottien koti ja siksi se halutaan pitää rauhallisena. Päivisin rotat saavat liikkua vapaasti koko huoneessa ja yöt ne viettävät isossa yöpymishäkissä. Rottien ruokinnasta, häkkien puhtaanapidosta ja muusta hoidosta huolehtii päivittäin tehtävään koulutettu innoittaja.

Blogi

Heurekan kouluttajien kirjoittamaa Rottakoripalloblogia ei valitettavasti päivitetä enää, mutta voit käydä lukemassa tarkemmin mm. Rottalan arjesta, rottien koulutuksesta ja eläinten hyvinvoinnista.

Miten rotan saa tekemään korin? Ketkä ovat Heurekan kirkkaimmat koripallotähdet? Mitä Rottalassa tapahtuu koripallo-ottelun jälkeen?

Heurekan koripallorotat-blogi