Heureka ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) oli Heurekan kumppanina kevään 2023 Lasten lääketieteen päivässä, jossa vieraili peräti 3107 aktiivista kävijää. Tapahtumaosiomme teemana olivat lasten rokotukset ja niiden avulla ehkäistävät taudit. Sen sisältö suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä Metropolia ammattikorkeakoulun ja Lasten rokotuskirjan kirjoittajien kanssa.

"Lapsiperheet pääsivät Heurekassa tutustumaan Anne Nikulan ja Meri Kankaanrannan tekemään Lasten rokotuskirjan uuteen painokseen. Lapsille, perheille ja varhaiskasvatukseen suunnatun tietokirjan kuvitusta, sisältöä ja siihen tehtyjä rokotusaiheisia lauluja hyödynnettiin tapahtumaosioomme luoduissa toimintapisteissä ja musiikillisissa aktiviteeteissa.


Suuri joukko lapsiperheitä kävi nalleneuvolan hali-, rokotus- ja jälkihoitopisteissä. Päivän aikana pehmoleluille annettiin yli 550 rokotusta. Saimme hyvää palautetta siitä, että kokonaisuus oli hyvin toteutettu ja että pienet lapset huomioitiin hienosti. Saimme kiitosta myös siitä, että ruuhkia ei väen paljoudesta huolimatta päässyt syntymään.


Leikin, musiikin ja erilaisten väritys- ja puuhatehtävien avulla lapsiperheet pääsivät tutustumaan pöpöihin ja saivat tietoa rokotteista ja rokotusohjelmasta. Soivassa seikkailussa kehiteltiin laulaen ja leikkien mielikuvituksellinen rokote. Yleisöä osallistavissa Nallen rokotuspäivä -minikonserttikertomuksissa pääsi myös opettelemaan uusia rokotusaiheisia lauluja.

"Huolellisesti ja moniammatillisesti mietityillä ja rakennetuilla ohjelmapisteillä toimme esille, miten rokotuskäyntiin mahdollisesti liittyvää jännitystä
ja pelkoa voidaan hälventää esimerkiksi leikin ja laulun avulla.

Lasten rokotuskirjan iloiset ja helposti opeteltavat laulut ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Laulut löytyvät Metropolia ammattikorkeakoulun verkkosivujen kautta: metropolia.fi/lasten-rokotuskirja-musiikki.


Oli mukavaa ja antoisaa olla ensimmäistä kertaa mukana järjestämässä tällaista rokotusaiheista tapahtumaa yhteistyössä Metropolian opiskelijoiden ja opettajien, kirjailijoiden ja Heurekan kanssa. Koen, että onnistuimme luomaan elämyksiä lapsille ja että pystyimme yhteystyöllä tuottamaan juuri sellaisen tapahtumaosion ja tunnelman, kuin halusimmekin”, kertoo Ylilääkäri Ulpu Elonsalo THL:stä.

Heurekan ammattitaito tapahtuman järjestämisessä oli ensiluokkaista. Kaikki järjestelyt toimivat hienosti. Kokemus oli innostava, joten pohdimme vastaavan tapahtumasisällön tuottamista myös tulevaisuudessa”, jatkaa Ulpu.