Tutustutaan robotiikkaan ja ohjelmointiin

Robotiikkaviikot 18.–29.9.2023

Tutustutaan robotiikkaan ja ohjelmointiin hauskalla tavalla! Teemaviikkojen aikana peruskouluryhmille tarjolla käytännönläheisiä aktiviteetteja sekä yhteistyötahojen esittelypisteitä. Nämä ohjelmat ovat tarjolla vain teemaviikkojen aikana. Ota ohjelmointi haltuusi ja varaa vierailusi ensimmäisten joukossa!

Muutokset ohjehelma-aikatauluihin mahdollisia.

Varaa vierailu ryhmällesi

Puhuva pää

Yhdistellään luovasti robotiikkaa, ohjelmointia, mediataitoja ja kierrätystä yli oppiainerajojen. Työpajassa oppilaat rakentavat Puhuva pää -robotille pään ja vartalon, tuunaavat sen mieleisekseen kierrätysmateriaaleilla sekä ohjelmoivat robotin silmien- ja leuan liikkeet uutistenlukijan tehtävää varten. Seuraavaksi robotti ohjelmoidaan esittämään oppilaiden itse tuottama ja äänittämä uutispätkä. Oppiainerajoja rikkova ohjelma kehittää oppilaiden mediataitoja, tukee teknologia- ja luovuuskasvatusta sekä kannustaa vuorovaikutukseen.

Kenelle: luokat 3–9
Kesto: 75 min.
Ryhmäkoko: max 24 oppilasta
Kieli: suomi, ruotsi, englanti
Hinta: Ennakkovarattava ohjelma 1,50 €/oppilas + näyttelylippu
Aikataulu: varattavissa maanantaista perjantaihin klo 10 ja 13.

Työpajaan liittyvä ennakkotehtävä

Älytön älyliikenne

Ohjelmoi oma autosi liikkumaan kaupungissa törmäilemättä, sekä liikennesääntöjä ja valo-ohjausta noudattaen. Käytössä tekstipohjainen MakeCode-ohjelmointialusta sekä Micro:bit-autot.
Kenelle: luokat 7–9
Kesto: 60 min.
Ryhmäkoko: max 24 oppilasta
Kieli: suomi, ruotsi
Hinta: Ennakkovarattava ohjelma, 1,50 €/oppilas + näyttelylippu
Aikataulu: varattavissa maanantaista perjantaihin klo 10, 12 ja 14.

Automaattiautot

Työpajassa tutustut ohjelmointiin hauskan haasteen avulla. Tehtävänäsi on ohjelmoida oma robottiautosi kulkemaan rata läpi törmäilemättä. Ohjelma sopii niin aloittelijoille kuin kokeneimmillekin ohjelmoijille. Ohjelmassa käytetään graafista ohjelmointikieltä MakeCode-ohjelmointiympäristössä sekä Micro:bit-autoja.

Kenelle: luokat 3–6
Kesto: 45 min.
Ryhmäkoko: max 24 oppilasta
Kieli: suomi
Hinta: Ennakkovarattava ohjelma, 1,50 €/oppilas + näyttelylippu
Aikataulu: varattavissa maanantaisin ja perjantaisin klo 10, 12 ja 14, tiistaista torstaihin klo 9, 11 ja 13.

Kätevät kytkennät

Miten se lamppu syttyykään? Tässä ohjelmassa tutustutaan virtapiirin ja kytkimen käsitteeseen hauskalla ja havainnollisella tavalla. Työpajassa käytetään LittleBits-rakentelusarjaa.

Kenelle: luokat 1–3
Kesto: 60 min.
Ryhmäkoko: max 24 oppilasta
Kieli: suomi
Hinta: Ennakkovarattava ohjelma, 1,50 €/oppilas + näyttelylippu
Aikataulu: varattavissa maanantaisin ja perjantaisin klo 10 ja 12, tiistaista torstaihin klo 9, 11 ja 13.

Micro:pets virtuaaliset lemmikit

Aalto-yliopiston työpajassa rakennetaan omat virtuaaliset lemmikit ja ohjelmoidaan niille erilaisia toimintoja. Toiminnallisen tekemisen kautta tutustutaan ohjelmoinnin alkeisiin ja ohjelmoinnilla aikaan saatuihin toimintoihin Mikro:bit elektroniikka-alustaa ja lohko-ohjelmointia hyödyntäen.

Kenelle: luokille 3–4 ja 7–9
Kesto: 45 min.
Ryhmäkoko: max 24 oppilasta
Kieli: suomi
Hinta: Ennakkovarattava ohjelma, 1,50 €/oppilas + näyttelylippu
Aikataulu:
varattavissa luokille 3–4
ti–ke 19.–20.9 klo 10, 11, 13 ja 14

varattavissa luokille 7–9
ti –ke 26.–27.9. klo 10, 11, 13 ja 14

Ideaverstas ja tapahtumatori

Ideaverstaalla järjestetään näyttelylipun hintaan kuuluvia robotiikkateemaisia lyhyitä kokeiluja nonstop-periaatteella. Avoinna maanantaina ja perjantaina klo 10.00–15.00 sekä tiistaista torstaihin klo 9.00–15.00.

Kouluta käsivarsi -työpajassa tutustutaan tekoälyn ja robotiikan mahdollisuuksiin. Mikrokontrolleriin liitettyyn robottikäteen syötetään tekoälymalli, jonka avulla robotti tunnistaa esineen, joka sille näytetään. Käsivarsi on ohjelmoitu lajittelemaan esineet kahteen luokkaan, ja mukana on aimo annos huumoria.

Pepper-robotti hauskuuttaa koululaisia aamupäivisin tapahtumatorilla teemaviikkojen ajan.

Planetaario

Satelix
Elokuva kertoo havainnollisesti satelliiteista, niiden historiasta sekä siitä tiedosta, jota ne tuottavat jokapäiväisen elämämme sujumiseksi. Kansainvälisen yhteistyön tuloksena Maata kiertää runsaasti erityyppisiä satelliitteja, jotka mahdollistavat esimerkiksi matkapuhelinten ja navigaattoreiden toiminnan sekä välittävät tietoa maapallon ilmasto- ja sääolosuhteista. Pärjäisitkö sinä ilman satelliittien tarjoamaa tietoa?

Esitysajat Robotiikkaviikoilla:
9.30 (ei maananataisin eikä perjantaisin)
11.00
13.15
15.30

Tustustu Satelix-elokuvaan

 

 

Generation AI

Robotiikkaviikot järjestetään Heurekassa ensimmäistä kertaa osana Generation AI -hanketta. Heureka on mukana hankkeessa, jossa tutkitaan ja luodaan pohjaa tekoälyn toimintaperiaatteet ja mahdollisuudet huomioivalle teknologiakasvatukselle.

Tutustu Generation AI -hankkeeseen