Rolig och demonstrativ utställning

Det susar i tarmen -utställningen presenterar på ett roligt och åskådligt sätt den friska matsmältningskanalens struktur och funktion och visar hur kroppen från födan skaffar det byggmaterial och bränsle som den behöver.

Utställningen består av flera separata objekt. Genom att klä sig i en organväst kan besökaren bland annat få insyn i spjälkningen av näringsämnen med hjälp av ett fartfyllt spel där spelarna spjälkar näringsämnen genom att kasta enzymbollar. Man kan testa sina kunskaper om matsmältningen i en frågesport och förundra sig över tunntarmens häpnadsväckande stora yta – pruttarna inte att förglömma.

Utställningens teman

Det främsta syftet med utställningen är att åskådliggöra de förunderliga funktioner som försiggår i de delar av människokroppen som lätt glöms bort. Vissa av utställningens teman, såsom tarmbakterierna, är för närvarande föremål för flera undersökningar. I planeringen av utställningen har man utnyttjat de senaste forskningsrönen och utställningens innehåll uppdateras enligt nya forskningsresultat.

Utställningen har tagits fram i samarbete med Finska Läkarföreningen Duodecim, föreningens 130-årsjubileum till ära.