Använd hjärnan!


HUVUDKONTORET PÅMINNER OM HUVUDSAKERNA!

HUVUDSAKER
Huvudet är inte allt
̶ det sku vara huvudlöst –
Mänskan har ju också rygg
och hals att sträcka graciöst
Hon har mage och en bak
ben som kan ta långa kliv
tår och fingrar tiofalt
I allting bubblar snillrikt liv!

På utställningen Använd hjärnan! tar vi hand om vår hjärna på många olika sätt. All slags användning av hjärnan påverkar den. Bland annat rask motion, musik, dans och handarbete är bevisligen bra för hjärnan. Utställningen ger tips om en hälsosam vardag för hjärnan och uppmuntrar till mångsidig aktivitet. Var och en kan hitta lämpliga sätt att ta hand om sin hjärna på utställningen.

Huvudbudskapet på utställningen Använd hjärnan! är att vi med våra egna handlingar kan påverka hur vår hjärna utvecklas. Utställningen består av olika spel och uppgifter som utmanar hjärnan, som besökarna löser i grupper på 2–5 personer. Samarbete och interaktion med andra människor är speciellt viktigt för hjärnans utveckling.

På utställningen får besökarna röra på sig, koppla av, handarbeta, spela i ett band eller dansa alla tiders mest populära danser. Tankenötter, känslor, sinnen och sömnens betydelse för hjärnan är viktiga komponenter i utställningen. Precis som skrattet! Utställningen ger också information om blodcirkulationen, som är absolut nödvändig för hjärnans funktion, om hjärnans uppbyggnad och funktion samt om hjärnans fantastiska utveckling, som pågår hela livet från vaggan till graven. Utställningen är producerad i samarbete med Hjärnförbundet.

HUVUDKONTORET VARNAR: DEN HÄR UTSTÄLLNINGEN LÄMNAR SPÅR I HJÄRNAN!

Dikterna på utställningen är skrivna av författaren Laura Ruohonen och översatta till svenska av Annika Sandelin och till engelska av Outi Kainulainen.

Köp biljetter


I samarbete med

  • Aivoliitto
  • Korvaamaton kovalevy
  • Janssen
  • Fazer

Smakprov från utställningen Använd hjärnan!:

LET´S DANCE! ROCKA LOSS!

Nu ska vi dansa, dansa och hoppa
inget kan dansande kroppar stoppa
musiken ger kickar och höfterna vickar
blusen blir svettig när bluesen spelar
tår glider undan klapprande hälar.

Snurra salsa i sammetssandaler
fäkta tekno i tennisskor
strutta gubbrock i gummistövlar
hoppa hiphop i hipsterpumps
valsa en vals med inga skor alls.

Vid utställningsobjektet kan ni tillsammans pröva på och öva in populära danser från olika tidsperioder.

Dans kan bidra mycket till hjärnans utveckling. I dansens kombineras två element som ger välbefinnande: motion och musik. När man dansar utvecklas förmågan att lära sig – dansens varierande rörelseserier och musiken aktiverar flera olika delar av hjärnan och stärker kontakterna mellan nervnäten. Samtidigt utvecklas också kroppskontrollen i relation till sig själv och omgivningen. Att öva in danssteg upprätthåller och utvecklar inlärningsförmågan, det logiska tänkandet och förmågan att analysera information.

NÄCKROSDAMMEN

Stress är en sjuka!
Gör musklerna mjuka
hör på varandras andetag
släta ut era anletsdrag.

Vila och njut, ögonen slut.
Snart slår den smäckraste näckrosen ut.

Vid utställningsobjektet kan ni på ett lekfullt sätt testa hur ni lyckas med att slappna av tillsammans. Avslappningen belönas med en gemensam upplevelse.

Vardagen idag är en utmaning för hjärnan. Vår omgivning är fylld av stimuli, vårt liv till största delen tidsplanerat och vi pressas att vara anträffbara dygnet runt. Kortvarig stress motiverar och hjälper oss med koncentrationen. Långvarig stress och de fysiologiska förändringar som den medför är däremot skadliga för hjärnan och hela kroppen. Det är viktigt att hjärnan får tillräckligt mycket tid att återhämta sig, lugna sig och slappna av också i vardagen.

SÖMNIGA VYYER

Sömn är en läkande medicin
en meditation och en Buddha-kusin
som sopar undan med kvasten
drömbilder gårdagen sytt.
Hjärnan blir pigg efter rasten
får plats för allt som är nytt.

Vid utställningsobjektet får var och en städa upp och organisera sitt eget minne så det blir klarare.

Hjärnan förändras och utvecklas under hela vårt liv. Sömn är en förutsättning för den här utvecklingen. Under dagens lopp gör nervnätet en enorm mängd nya kopplingar med anknytning till dagens händelser. När vi sover behandlar hjärnan all den information som den fått ta emot under dagen. Under sömnen organiseras olika händelser i sinnet. Dessutom stärks viktiga nervkontakter, medan de kontakter som inte behövs röjs undan. Nyligen har man också upptäckt att hjärnan har ett eget lymfflöde med anknytning till renhållningen, och att det är som mest aktivt medan vi sover. Under natten sköljer hjärnan ur sig själv och gör sig av med skadliga slaggprodukter.

Utställningar