Använd hjärnan!

Utställningen är öppen 13.10.2018 – 6.9.2020

På utställningen Använd hjärnan! tar vi hand om vår hjärna på många olika sätt. All slags användning av hjärnan påverkar den. Bland annat rask motion, musik, dans och handarbete är bevisligen bra för hjärnan. Utställningen ger tips om en hälsosam vardag för hjärnan och uppmuntrar till mångsidig aktivitet. Var och en kan hitta lämpliga sätt att ta hand om sin hjärna på utställningen.

Huvudbudskapet på utställningen Använd hjärnan! är att vi med våra egna handlingar kan påverka hur vår hjärna utvecklas. Utställningen består av olika spel och uppgifter som utmanar hjärnan, som besökarna löser i grupper på 2–5 personer. Samarbete och interaktion med andra människor är speciellt viktigt för hjärnans utveckling.

Utställningen är producerad i samarbete med Hjärnförbundet.

 

Köp biljetter


I samarbete med

  • Aivoliitto
  • Korvaamaton kovalevy
  • Janssen
  • Fazer

Smakprov från utställningen Använd hjärnan!:

Avsikt

På utställningen får besökarna röra på sig, koppla av, handarbeta, spela i ett band eller dansa alla tiders mest populära danser. Tankenötter, känslor, sinnen och sömnens betydelse för hjärnan är viktiga komponenter i utställningen. Precis som skrattet! Utställningen ger också information om blodcirkulationen, som är absolut nödvändig för hjärnans funktion, om hjärnans uppbyggnad och funktion samt om hjärnans fantastiska utveckling, som pågår hela livet från vaggan till graven.

Dikter

HUVUDKONTORET PÅMINNER OM HUVUDSAKERNA!

HUVUDSAKER
Huvudet är inte allt
̶ det sku vara huvudlöst –
Mänskan har ju också rygg
och hals att sträcka graciöst
Hon har mage och en bak
ben som kan ta långa kliv
tår och fingrar tiofalt
I allting bubblar snillrikt liv!

Dikterna på utställningen är skrivna av författaren Laura Ruohonen och översatta till svenska av Annika Sandelin och till engelska av Outi Kainulainen.

HUVUDKONTORET VARNAR: DEN HÄR UTSTÄLLNINGEN LÄMNAR SPÅR I HJÄRNAN!

Utställningar