Vår resa i rymden

Skulle du klara dig som rymdproffs?

02/2024 - 01/2026

Ny utställning: Vår resa i rymden

Vi är på resa i rymden med den bästa möjliga rymdfarkosten – planeten jorden. Vi försöker hålla farkosten i gott skick och skydda den mot externa hot. Rymdverksamhet är nödvändig för att skydda jorden och livet. Teamen av rymdexperter behöver dig för olika uppgifter.

Matkalla avaruudessa -näyttelyn sisäänkäynti

Välkommen till framtidens rymdstation!

Vår resa i rymden är en interaktiv vetenskapsutställning för hela familjen. Utställningen presenterar ett tvärsnitt av den nuvarande rymdverksamheten och de planer som sannolikt kommer att genomföras under de kommande cirka 30 åren.

I utställningens värld har människorna återvänt till månen och utnyttjar dess resurser samt utför forskning där. En resa till Mars planeras, och vi tar del av de utmaningar som den är förknippad med.

När besökarna kommer till utställningen stiger de in i en framtida rymdstation i omloppsbana runt jorden. Genom fönstren på rymdstationen skymtar jordens rundning nedanför. Besökarna på rymdstationen deltar i rymdexperternas uppgifter, som går ut på att skydda jorden och utforska universum.

De enskilda utställningsobjekten är rymdmissioner, där temana är till exempel städning av rymdskrot, väderleksrapporter för rymden och produktion av raketbränsle med hjälp av isen på månen. Dessutom övar vi på att styra en månrover med fördröjning samt funderar på etiska frågor inom rymdverksamhet.

Utställningens nyckelbudskap är: Jorden är vår bästa rymdfarkost – låt oss ta hand om den!

Rymdverksamhet är nödvändig för att skydda jorden och livet.

Utställningens samarbetspartner är Ingenjörsförbundet IL rf, Linde Gas och Strålsäkerhetscentralen (STUK), och den har genomförts i samarbete med finländska och internationella experter på rymdteknologi och rymdforskning samt företag och organisationer inom branschen.

Utställningen öppnas den 10 februari 2024 och pågår fram till januari 2026.

I samarbete med