Planetaario suljetaan 12.8.2024 alkaen

Planetaario on avoinna kesällä joka päivä, joten ehdit vielä katsomaan elokuvia ennen kuin planetaario suljetaan 12.8. alkaen ison uudistusremontin takia.

Planetaario suljetaan 12.8.2024 alkaen

Heurekan planetaario kokee historiansa suurimman muodonmuutoksen. Vuonna 1989 avatun ja viimeksi lähes 20 vuotta sitten remontoidun planetaarion sisätilat ja esitystekniikka uudistetaan vastaamaan nykypäivän odotuksia ja standardeja. Hanke toteutetaan yhdessä ranskalaisen RSA Cosmos -planetaariotoimittajan kanssa.

Vuonna 1989 avattu Heurekan planetaario oli aikanaan planetaariotekniikan uranuurtaja. Tästä on haluttu pitää kiinni myöhemminkin, joten vuosien 2006–2007 aikana superelokuvateatteri muutettiin digitaaliseksi planetaarioksi. Nyt planetaario tulee näkemään entistä suuremman muutoksen, kun koko esitystekniikka uusitaan projisiointikupua myöten. Hanke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta vuonna 2022.

Yleisö pääsee uudistuksen jälkeen nauttimaan kuvanlaadusta, jossa on moninkertaisesti parempi resoluutio ja valoteho nykyiseen planetaariojärjestelmään nähden. Samalla perinteisestä 5.1-kanavaisesta surround-äänestä siirrytään moderniin tilaääneen.

Uudistuksen myötä myös tilan saavutettavuus paranee, kun valaistukseen ja pyörätuolipaikkojen sijoitukseen kiinnitetään erityistä huomiota. Lisäksi planetaarion portaat ja kulkuväylät muutetaan entistä helppokulkuisemmiksi. Elokuvaesitykset tarjotaan uudistuksen jälkeen nelikielisenä kuulokkeiden lisäksi henkilökohtaisten induktiosilmukoiden avulla ja tekstitys mahdollistetaan AR-lasien avulla.

"Ihmiset ovat tottuneet todella laadukkaaseen esitystekniikkaan niin kotona, elokuvateattereissa kuin konserteissakin. Haluamme tarjota Heurekan kävijöille vaikuttavia, immersiivisiä elämyksiä, jotka he muistavat pitkään. Se vaatii, että planetaariossa esitettävien sisältöjen lisäksi sen tekniikka ja kävijäkokemus ovat ensiluokkaisia", sanoo uudistuksen projektipäällikkö Lauri Hynninen.

Olemme todella innostuneita tästä ainutlaatuisesta projektista ja työskentelystä Heurekan motivoituneen työryhmän kanssa. RSA Cosmos on planetaariomarkkinoiden johtava yritys, joka on toimittanut yli 400 planetaariota yli 50 maahan. Olemme todella ylpeitä siitä, että pääsemme asentamaan huippuluokan laitteiston myös Heurekan ikoniseen planetaarioon. Meidän avaimet käteen -ratkaisumme tulee tarjoamaan yleisölle unohtumattomia ja äärimmäisen immersiivisiä kokemuksia Heurekan uudistetussa planetaariossa”, sanoo RSA Cosmoksen myyntipäällikkö Bahar Gumus.

Heurekan planetaario suljetaan remonttia varten 12.8.2024 ja avataan uudistettuna syksyllä 2025.

Back to blog
 • H18: Camp Heureka 24.5.

  H18: Camp Heureka 24.5.

  Tapahtuma

  Friday 24.5. from 19:00 to 24:00 we celebrate the adults' evening in a camp atmosphere. There will be interesting science content and nostalgic summer camp program indoors and outdoors.

 • Tekoäly ja taide: uhka vai rikkaus 30.5.

  Artificial intelligence and art: threat or wealth

  Tapahtuma

  Welcome to the Heureka auditorium to discuss a current topic on Thursday 30.5. at 5 p.m. Free admission to the event!

 • Kesän tiedeleirit 2024

  Summer Science Camps 2024 in English weeks 27 & 28

  Tiedeleirit

  Note! There are English-speaking camps on weeks 27 and 28. All other camps are in Finnish.

 • Torstain iltalippu kympillä

  Thursday evening ticket for 10 €

  Tarjous

  Heureka offers admission tickets for 10 euros on Thursdays from 15:00 to 20:00 for both adults and children and young people aged 5-17. Children under the age of 5 can enter Heureka free of charge with a guardian. Thursday evening ticket prices are not valid 20.6.–8.8., 17.10., 5.12. and 26.12.

 • Planetaario suljetaan 12.8.2024 alkaen

  Planetaario suljetaan 12.8.2024 alkaen

  Uuudistus

  Planetaario on avoinna kesällä joka päivä, joten ehdit vielä katsomaan elokuvia ennen kuin planetaario suljetaan 12.8. alkaen ison uudistusremontin takia.

 • Jokiniemen arkeologiset kaivaukset

  Archaeological excavations at Jokiniemi

  Tapahtuma

  Sign up and come and learn the excavation technique of archaeological excavation in practice! The excavations will be carried out on 24–28 June 2024 and 1–5 July 2024.

 • Lahjalippu Heurekaan

  Gift ticket to Heureka

  Valid for 12 months from the date of purchase

  A gift of shared time with science experiences! With a gift ticket, you can experience a whopping 7 interactive exhibitions and the planetarium's captivating films.

 • Heurekassa toteutetuista ympäristöteoista esimerkkinä ovat vuonna 2023 katolle asennetut aurinkopaneelit.

  EcoCompass environmental certificate for Heureka

  Uutinen

  Heureka awarded with EcoCompass environmental certificate and Sustainable Travel Finland mark

 • Heurekassa kaikkien aikojen 5. vilkkain vuosi

  Heureka's 5th busiest year ever

  Uutinen

  The year 2023 was Heureka's fifth busiest ever in the science center's 34-year history. There were almost 348,000 visitors last year